Over beschimmelde verzekeringen

Onderhoud is een dagdagelijkse plicht

De oorzaken die de schade veroorzaken zijn nooit verzekerd want zij zijn het gevolg van slecht onderhoud en/of foutief gebruik. De gevolgen van de schade zijn altijd verzekerd.

Maar…neem nu schimmel.

Schimmel is het gevolg van het slecht verluchten van een vochtige ruimte (badkamer, woning waar te veel mensen samen leven,…). Vochtigheid zorgt ook voor een muffe geur die je meteen ruikt als je een ruimte binnen komt. Schimmel zal dus nooit vergoed worden omdat de bewoner zelf kan instaan voor de verluchting en zelf kan instaan voor het verwijderen van schimmel. Bewoners moeten daarenboven beseffen dat schimmel ongezond is en de luchtwegen kan aantasten. Schimmel vermijden is dus een absolute noodzaak evenals het verwijderen als het zich voordoet. Schimmels zijn immers micro-organismen die groeien in een vochtige omgeving. Zij kunnen allergische reacties, irritatie van de ogen, de mond en de huid, irritatie en ontsteking van de luchtwegen veroorzaken met ademhalingsproblemen en eventueel astma tot gevolg.

Dagelijks de woning in het geheel en vochtige ruimten (badkamer, keuken, wasplaats) in het bijzonder, verluchten is aan te raden. Vergeet daarbij vooral niet de slaapkamer van de kinderen want zij leven veel meer in die ruimte dan een volwassene (slapen, leren, (computer)spelen,…).
Waak ook over de temperatuur in de woning en zorg ervoor dat het altijd minstens 15° Celsius is, zelfs als je met vakantie bent, want bij een lagere temperatuur ontstaat condensatie en dat leidt tot schimmel.
Bepaalde materialen, zoals tapijten, behangpapier en ruw afgewerkte muren zijn niet de beste materialen in die vochtige ruimten want zij bieden een ideale voedingsbodem voor schimmels. Het badmatje aan de wasbak en badkuip of douche vervang je beter door een handdoek die je na het baden wegneemt en wast. Veel gezonder dan met je blote voeten op een tapijtje te staan waar schimmels in zitten, niet?

Verluchten door louter een raam open te zetten volstaat meestal niet. Eigenlijk moet je in zekere zin tocht opwekken en dat kan je eenvoudig doen door naast het raam ook een deur open te zetten waardoor een luchtstroom ontstaat die de slechte en vochtige lucht naar buiten afdrijft.

Vergeet ook niet dat er bij het uitademen ook waterdamp, dus vocht, vrijkomt. Volgens studies bevat uitgeademde lucht 6% waterdamp wat ongeveer overeenkomt met 1,5 liter water, per dag en per persoon. Met teveel mensen in een kleine, onverluchte of slecht verluchte ruimte samenleven (denk bijvoorbeeld even aan jongeren die op kamp met velen samen slapen) is, net zoals koken zonder deksel of wasgoed binnenhuis drogen met gesloten ramen, een bron van vocht die schimmel kan veroorzaken.

Schimmels vermijden is de boodschap maar is vaak eenvoudiger gezegd dan gedaan. Duikt een schimmel op, pal deze dan meteen aan. Als je echter niet de oorzaak van de schimmel oplost dan zal het niet veel uithalen en blijf je in een vicieuze cirkel zitten. Met andere woorden, eerst de oorzaak zoeken en oplossen, wat vaak eenvoudig en snel kan gebeuren, en verwijder dan het gevolg zijnde de schimmel.
Gebruik bij het verwijderen van schimmel een monddoekje zodat je bij het reinigen ervan geen schadelijke stoffen inademt en gebruik wegwerphandschoenen. Het gebruik van bleekwater of chloorhoudende producten is niet echt noodzakelijk en zijn daarenboven schadelijk voor het milieu. Wegschuren met een droge of harde borstel maakt het alleen maar erger want je verspreid de schimmel nog meer over het oppervlak. Een natte in zeepsop gedrenkte doek, een spons om nadien goed af te spoelen en een handdoek om alles daarna goed droog te wrijven volstaan. Poreuze, vochtopslorpende materialen, zoals bijvoorbeeld een matras of papier, breng je naar het containerpark. Door de structuur en de omvang is een matras nu eenmaal onmogelijk, grondig, te reinigen. Kledij, gordijnen en kan je wassen met heet water. Het is echter geen garantie dat de schimmel daardoor weg is dus…weggooien is de boodschap als het wassen niet geholpen heeft.

Conclusie: vermijd slechte gewoontes, neem gezonde gewoontes aan en leer ze aan bij kinderen.